Játszóház Királyréten a Csepp a Tengerben Alapítvánnyal

 

 

Fatornyos fogadó kandallója
Királyréten a Fatornyos Fogadóba lépve

Február harmadik vasárnapján Királyrétre indultunk egy mozgalmas esti játszóházat tartani a Csepp a Tengerben Alapítvány gyerektáborába. A Széll Kálmán térre mindenki pontos időben, teljes felszereléssel és nagy lelkesedéssel megjelent. Bekészítve a játékhoz szükséges egyesületi eszközparkot, és a meglepetés tűzshow-hoz az személyes tűzzsonglőr eszközöket. Jött Gallyas Veronika, mint főszervező, Bosznay Balázs és Jeddi Máron, alias Husky és Jedy, akik tűzzel készültek, és Ábrahám Dávid, aki a vidám formáját hozta, én meg sofőr szerepben húzta fel az autóskesztyűt.

Ötkor útnak is eredtünk, és másfél óra hangulatos, egymásnak nagyot mesélős túra után elérkeztünk a Dunakanyar erdőinek mélyére, a Kismaros felett lévő Királyréten a Fatornyos Fogadóba.  Jó útbaigazítást kaptunk előre a szervezőktől, mert ha eltévedtünk volna, telefonon már nem lehetett segítségért telefonálni, ugyanis a Panzió már térerőmentes övezet. Szerencsére, így mindenki a közösségben, a játékban és a körülöttünk élő és lélegző, patakcsobogástól hangos természetben mélyedhet el a telefonok képernyőjének folyamatos bámulása helyett. Ideális hely ez egy olyan tábornak, ahol határon innen és túlról gyűlnek össze állami gondozásban élő gyerekek a Csepp a Tengerben Alapítvány erre a célra nyert pályázatának keretében, hogy együtt jól érezzék magukat, és igazán felszabadult élményekben gazdagodjanak. Mi is ehhez igyekeztünk hozzátenni a saját részünket a szociális cirkusz iránt elkötelezett önkéntes munkánkkal. Utólag kijelenthetjük, hogy számításainkon felül minden pillanata megérte!

Gyerekek az ebédlőbe sereglenek a közös vacsihoz
Gyerekek az ebédlőbe sereglenek a közös vacsihoz

Közel negyven gyerek várt minket, és egy csodás vacsora a panzió étkezőjében , ami a vidám gyerekektől és a különösen kedves személyzettől zsongott. Miután jóllaktunk, kipakoltuk az asztalokat az ebédlőből. A helyiségben kemence a sarokban, és a falak rogyadoztak a festményektől, alig találtunk szabad falfelületet. És a hely is szűkösnek tűnt negyven gyerek játékához, biztosak voltunk benne, hogy valamelyik kép áldozatul esik jelenlétünknek. Nem így lett. Sőt, néha picit egymásba is akadva, de hatalmasat játszottunk a gyerekekkel!

Bemutatkozás egy nagy kezdőkör után eszközállomásokat és időközönként a helyszínek közt cserélődő csoportokat alkottunk. Tányér (Veronika), virágbot (Husky), labda (Dávid), poi (Jedy) és diabolo (Bendegúz), ezekben mindenki belekóstolt, majd szabad játéknál a kedvencével kísérletezett. Vegyes és alapvetően fiatal volt a korosztály, 9-től 15 éves korig voltak a gyerekek, de jól vették a kihívásokat, és mindenki lelkesen gyakorolt végig a közel két óra alatt. Volt mozgássérült fiú is, aki székből játszott, és még a diabolo bepörgetésre is ráérzett nagyon hamar! Így a végén egy sokszínű záróshow jött össze, ahol egymásra licitálva léptek fel a bátor jelentkezők.  Eközben elvonult Husky és Jedy  a fellépésre felkészülni, és amikor eljött az ideje, bejelentettük a gyerekeknek a meglepetést. Felöltözés után kitódult az egész csapat, volt olyan beteg gyerek, akiért a szobájába mentek el a segítők, és székkel együtt pokrócokba bugyolálva hozták ki az élményért. Tíz perces színvonalas tűzshow volt három számmal, poi-val, bottal és karddal. A közönség teljesen odavolt, a srácok meg tényleg kitettek magukért.

Husky tüzes botját mozdítja
Husky tüzes botját mozdítja

Szerettünk volna éjszakára is ott maradni a társasággal, mert a meghívás eredetileg úgy szólt, de kötelezettségink miatt lemondtuk a reggeli sétáról az erdőben, és tizenegy körül indultunk vissza a nagyvárosba. Egy jó élménnyel, amit megoszthattunk az arra igazán rászoruló gyerekekkel. Friss kapcsolata a Magyar Zsonglőr Egyesületnek a Csepp a Tengerben Alapítvány reméljük még hasonlóan szép élményeket eredményez a jövőben!

A telefonnal készült képek a galériában (bocs a minőségért, alig volt fény, és sok a mozgás):

szöveg és fotó: Pál L. Bendegúz

Pályázathoz Bendegúz állt be a képek elé

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.