Cirkusztábor volt Sajókazán!

A múlt héten sor került  az Etnocirkusz utolsó eseményére ebben a tanévben:
Cirkusztábor, három nap, négy fellépés, rengeteg játék.

1

15 fiatal táborozott velünk az alsózsolcai és a sajókazai dr. Ámbédkar iskola diákjai közül ez alkalommal. Első nap sokat gyakoroltunk, összecsiszolódott a társaság, kezdtek körvonalazódni a leendő előadás műsorszámai. Mivel a fiatalok az egész éves részvétel következtében már nagyon ügyesen bánnak az eszközökkel, gyorsan lehetett haladni velük. Ehhez az is hozzájárult, hogy most már rendkívül motiváltak a gyakorlásra, este is későig eljátszanak, illetve többen minden pillanatot és helyet megragadnak rá, hogy egy két trükköt kidobjanak.

10 2

A második nap este pedig már elő is adtunk a műsort, ott Sajókazán, a Sólyom telep rengeteg gyerekének legnagyobb örömére. A telep lakói élénken emlékeznek az egy évvel ezelőtti előadásra, sokat emlegették, ahhoz hasonlítgatták a mostanit. Sokan eljöttek megnézni, tetszett is a közönségnek, kicsi gyerekek pedig teljesen fellelkesültek, alig akartak elengedni minket az előadás után.

3 4

5

Másnap pedig már rövid gyakorlás után következett is a turné, három előadásunk volt Kazincbarcikán, Múcsonyban és Alsózsolcán.

A fiatalok egyre magabiztosabban léptek fel, lámpalázuk enyhült fellépésről fellépésre.

6

8

Lassan a közönség is összesereglett a járókelőkből, akik érdeklődve figyelték diákjainkat.

11Fiatal zsonglőreink között vannak, akik az egész éves közös munka gyümölcseként már komoly technikai tudásra is szert tettek, így például buzogánnyal is játszanak, ami egy komolyabb, haladó cirkusz eszköz.

Az utolsó fellépés Alsózsolcán volt, aminek különleges jelentősége volt, mivel a diákok többsége odavalósi. Remek volt, hogy a diákok megmutathatták családjaiknak, ismerőseiknek, hogy mi mindent tudnak, de persze nehezebb is volt nekik itt kiállni a publikum elé, és itt bizonyítani. Rengetegen sereglettek össze megnézni a produkciót, és diákjaink nagyon izgultak, de mégis mindenki fellépett és ügyesen  szerepelt.  A siker hatalmas volt, a többi fellépés sikerét is messze túlszárnyaló.

Az egyetlen dolog, ami szomorúságot lopott az ünneplésbe, hogy  ezzel az előadással a tábornak is vége lett, és az Etnocirkusz projektnek ez a szakasza lezárult, nem tudjunk mikor fogunk legközelebb eljutni Sajókazára, amit nagyon megszerettünk.
7De a diákok nagy részével szerencsére hamarosan találkozunk Budapesten a Magyar Zsonglőr Találkozón, ahol újabb fellépésük lesz június 20-án.

És természetesen a projektet szeretnénk folytatni utána is, ha találunk rá forrást, hiszen kiváló eredményeket értünk el.  Az a sikerélmény, öröm, felszabadultság, amit a fiataloknak okoz a cirkusz, magáért beszél és folytatást vár. Nagy élmény volt nekünk is ez az év, hogy megismerkedhettünk ezekkel a fiatalokkal, és láthattuk, ahogy egyre jobban bevonódnak a cirkuszba, félretéve félelmeiket és önbizalomhiányukat, leküzdve önmagukat megküzdenek a sikerért. A siker pedig a folyamat maga, a megbarátkozás önmagunkkal, de a cirkuszban ez testet is ölt, egyrészt a játékban való ügyesedésben, másrészt pedig a közönség tapsában. Ezek közül egyik sem hiányzott.

9

2014.05.28-30.
Szöveg: Szabó Márton
Fotó: Döme Zsuzsanna

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük