Etnocirkusz 2015. május: Ballada és Gördeszka

Újabb fejezet érkezett az Etnorcirkusz projektbe: egy nagyszabású koreográfia alkotásába kezdtünk: Cigányballadát dolgozunk fel újcirkuszos elemekkel!

De ne szaladjuk ennyire előre. Először is fontos tudni, hogy a Magyar Zsonglőr Egyesület  a Norvég Civil Alap támogatásában már több mint két éve folytatja z  Etnocirkusz projektet a Dr. Ámbédkar iskolával közösen. Ez a lehetőség a borsodi roma fiatalok számára egészen egyedülálló, nagyon szívesen vesznek részt rajta. Az Egyesület szociális cirkusz munkacsoportjának meg egy valódi kihívásokat nyújtó feladat, amiben rengeteg jó tapasztalatot és élményt lehet szerezni. Épp ezért május utolsó hétvégéjén is útnak indultunk. Pénteken Veronika, az Egyesület vezetőjének autójába szállt Marci és Bendegúz, a két oktató, és még egy olasz önkéntes is, aki a pesterzsébeti roma projektünkben vesz részt.

Ezt a hétvégét nagyon célzottan megterveztük, mivel legutóbbi alkalommal felmerült egy balladából készülő előadás terve, nem hagytuk kihűlni az ötletet. Kapcsolatban maradtunk Boda Péterrel, aki két nagyon érdekes és tartalmas balladát küldött: Amikor még madarak voltunk című eredetmondát, és Mácsó és Dojkica című orosz cigány szerelmi történetet. A munkacsoportunk találkozóján jól meghánytuk-vetettük, hogy mit lehet kihozni ezekből a történetekből, milyen színpadképeket látunk az eseményekbe, hogyan valósítanánk meg zenei aláfestést, és így tovább. Még egy akciópályázatot is beadtunk a Norvég Civil Alaphoz, hogy a leendő előadást turnéra vihessük. De a puding próbája az evés, és leginkább Boda Péter ötleteire voltunk mi is kíváncsiak, mert ő amellett, hogy a fiatalokkal foglalkozik nap mint nap, közben már a cirkuszi tevékenységünkbe is belelátott, és jó érzéke van a roma kultúra igényes éltetéséhez. Pont előző héten a roma holokauszt 70. évfordulójára megrendezett előadásban lépett fel a Nemzeti Színházban.

Péntek délután a megérkezés után két meglepetés is ért bennünket: az első, hogy szinte mindenki eljött, aki előző alkalommal jelen volt, ráadásul nagy lelkesedéssel, és még egy visszacsatlakozónk is volt régebbi alkalmakról. Mindezt tetézte, hogy a bemelegítő játékokon is jó kedvvel vett részt mindenki. Második meglepetés, hogy Boda Péter vezetésével több mint másfél órán át tudtunk hatékonyan beszélni a kiválasztott roma balladákról, és az elképzeléseinkről, hogy hogyan vinnénk színpadra őket.
IMG_20150529_174104_6CS IMG_20150529_190242

És a fiatalok ötleteltek velünk! Ilyen együttműködést, figyelmet, előremutatást még nem tapasztaltunk ekkora léptékben, ez biztató alaphangulatot hozott létre a hétvégével kapcsolatban. Egy dolog merült csak fel: hogy nem lehet-e, hogy túl direkt nyomunk le a torkukon egy koncepciót, amire nincsenek megérve. De ez a felvetés pedagógiai szempontból csak akkor nem állná meg a helyét, ha nem foglalkoznánk az alkotófolyamat közben a véleményeikkel, hanem didaktikusan vinnénk végbe egy előre eltervezett folyamatot. Azonban ez már azért is elképzelhetetlen, mert mi is ezen foglalkozások keretében ismerkedünk meg egyre behatóbban a roma kultúrával, tehát a mindkét oldalról nyitott alkotói hozzáállás csak üdvös lehet.
IMG_20150530_203027 IMG_20150531_101313

Így nekiláttunk hárman három különböző, a Mácsó és Dojkica főszereplői köré épülő jelenet koreográfiájának a kidolgozásához. A fiatalok a péntek esti bevezető után nagyon jól vették a feladatokat. A lányok az pois számot dolgozták tovább, a női főszereplő, Dojkica köré építve, Veronika nagyon pontos és precíz koreografálásában.  A fiúk akrobatikára vágyó fele az antagonista bíró színre lépését hozták létre Marcival. Bendegúz pedig Mácsó és barátai közös zsonglőrszámát dolgozta ki a többi sráccal. Szombat estére össze is állt mindhárom szám, és egy főpróba keretében be is mutattuk egymásnak. És ráadásként egy bónusz negyedik is született, Marci duóban diabolózott egy látványosat a fő koncepcióból késés miatt kiesett fiatallal.
IMG_20150530_203912
A szombat esti előadás kivételesen jó hangulatban telt, ahogy ez a videó is bizonyítja. Ez több dolognak is köszönhető: Egy: van egy fix csapatunk, nem kell alkalomról-alkalomra egészen elölről kezdeni az egymásra hangolódást. Kettő: van egy nagy léptékű, roma kultúrához kapcsolódó koncepciónk, amit a fiatalok értékelnek, és élvezik, hogy kreatív elemekkel alkothatják újra az ősi történeteket. Három: a cirkuszi tudásuk egyre biztosabb, és még mindig nagy az igényük a fejlődésre. Négy: szeretjük csinálni, ugyan ez eddig is megvolt, de mostanra nekünk is sikerült az eddig munkánkkal túllépni egy határt, amin túl már egyre távlatibb tervekre is jut energiánk a projektben, tehát látjuk a fejlődést a rengeteg nehezítő tényező (távolság, kevés alkalom, gyakorlás hiánya, kulturális különbségek) ellenére.
IMG_20150531_102826 IMG_20150531_100410
A szombat esti előadás sikere fontos volt, mert másnapra egy mini turné volt kilátásban: Alsózsolcára átmenni, és a falu főterén előadni a számokat. Sokat gyakoroltunk erre, és közben meg hasznos tevékenységekkel építettük a csapatszellemet. A közös étkezéseken túl fontos volt a gördeszka, amit Bendegúz hozott magával. Ez volt most rola-bola és gólyaláb helyett, nagyon nagy sláger lett.
IMG_20150531_092730 IMG_20150530_203042

A végére már az is ügyesen gurult vele, aki a pénteki érzekéskor állt először ilyen ádáz szerkezeten. Ezen felül még egy fontos pontig eljutottunk: a fiatalok már határozottan szívesen (tehát egyre kevesebb motivációs mondatokat igényelve) vettek részt a közösségi játékokon, sőt, volt, hogy ők kértek újabb játékot, amire korábban nem volt még példa!
Tehát a csapatszellem jelen volt, és vasárnap Alsózsolcára érve különösen át tudtuk érezni.
IMG_20150531_113717
Erről a településről származnak a legtöbben, ezért családjaiknak, barátaiknak megmutatni tudományukat nagyon fontos lépés volt. Közben pedig meghívást kaptunk egy italra az egyik család otthonába az előadás előtt, ahol megtapasztalhattuk a roma vendégszeretetet.
IMG_20150531_125802 IMG_20150531_130636
A fiatalok sokkal jobban izgultak, mint előző este. Többet is rontottak, de a gyakorlás, és az összeszokottság, meg az improvizációra való képesség miatt minden flottul ment, a közönség nagyon élvezte a látványt. Még a helyi jard is kigurult megnézni, hogy mi ez a csődület, majd jól végignézték a műsort a kocsi ablakán keresztül.              IMG_20150531_134402 IMG_20150531_135025IMG_20150531_135148  IMG_20150531_134806IMG_20150531_135501 IMG_20150531_135715

Szép, és biztató lezárása volt ez a hétnek, ami után mindenki ment Isten hírével. Hogy június közepén a nagy zsonglőrtalálkozón, a Balmazújvárosban megrendezett Puszta Convention-on újra találkozzunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük