Prezentációnk a Digitális Pedagógus Konferencián 2015. október 17-én

A 2014. decemberi szociális cirkusz témájú nemzetközi konferenciánkon volt először alkalmunk üdvözölni Dr. Gyarmathy Évát előadóként. Annyira jó kapcsolat alakult ki köztünk, hogy azóta is közös projektek kidolgozásán tevékenykedünk. Emellett pedig az oktatásügyi körökben elismert Digitális Pedagógus Konferencián a doktornő által vezetett szekcióban mi tettünk eleget az ő meghívásának egy prezentációval.

Dr. Gyarmathy Éva nagy elkötelezettje a zsonglőrködésnek. Ennek a mozgásnak az áldásos hatásait az ember kognitív fejlődésére már régóta kutatja, és a gyakorlatban alkalmazza is. Ennek is köszönhető, hogy sok közös cél lebeg a szemünk előtt. Ebből egy megvalósult a konferencián: hogy megmutassuk a pedagógiai szakmának a cirkusz jelentőségét a nevelésben. Pál L. Bendegúz vállalta a prezentációt, amihez készített is egy látványos Prezit. Öt másik, az oktatás reform útjait kereső előadó között a szociális cirkuszi téma kiemelt figyelmet kapott, Dr. Gyamrathy Éva a szekció házigazdájaként a beszédeiben többször utalt a zsonglőrködés fontosságára. Az esemény kulcsfogalma a gémifikáció volt, azaz a tanítási módszerek játékos elemekkel kiegészítése. Ez azért alapvető cél, mert a mai, digitális környezetben felnövekvő gyerekeket már semmilyen módon nem lehet információval lekötni. Fontos, hogy gyakorlati hasznot jelentő tudást legyen képes egy tanár prezentálni, amire azonban az elavult oktatási rendszer még nincs felkészülve. Azonban kiegészítő lehetőségekként akár már ma is beemelhető a zsonglőrködés is egy óramenetbe.

DSC_0390

Az előadásnak, és az utána következő gyakorlati játéknak az volt a szerepe, hogy beindítsa a tanárokból álló közönség fantáziáját a témában. Azóta lett is gyümölcse ennek a délutánnak. kaptunk megkeresést tanároktól, akik itt hallottak először rólunk.

előadásGyarmathy Éva

Jól jellemzi a rendezvény sikerét, hogy a terembe nem lehetett beférni. Az előadás alatt így is többször nyílt az ajtó, de egy bizonyos ponton túl már alig lehetett helyet szorítani az új érkezőknek. Ez megnehezítette annak a lehetőségét, hogy gyakorlatban mindenki belekóstolhasson a vitt eszközökbe. De a szakmai lelkesedés, ami övezte a témát magáért beszélt.

Köszönjük a meghívást Dr. Gyarmathy Évának, és bízunk benne, hogy hasonló hatékonysággal tudunk haladni a kijelölt úton, mint ahogy ezt az együttműködést is sikerült összehoznunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.