Szociális cirkusz foglalkozás Szegeden

A Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI-ben jártunk.

Az igazgató Úrral történt egyeztetések alapján, november 18-án kora délután érkeztünk meg (Nyerges Stefi és Hosszu Kálmán) Szegeden a siketek iskolájába. Már a kezdeti megbeszélések alkalmával is nagyon nyitott és érdeklődő volt a tevékenységünkkel kapcsolatban, így a foglalkozás tervezett tematikáját is előre egyeztettük. A foglalkozás létszámát 20-25 főben maximalizáltuk, ezért két 12 fős csoportra osztottuk a résztvevőket életkoruk alapján. A fiatalabb csoportban 10-12 évesek, még az idősebbek 14-16 évesek voltak, mindkét csoportban voltak vegyesen hallók és hallássérültek valamint kisebbség résztvevők. Az előzetes felmérések alapján megtudtuk, hogy a csoportban sok a tanulási problémás gyerek, úgyhogy a létszámot és a csoportban résztvevőket figyelembe véve alakítottuk ki az akcíótervet.

Fő célunk a koncentráció, az egyensúly és a szem-kéz koordináció fejlesztése volt, viszont a csoportok vegyes felépítése miatt az integráció kérdését se hanyagolhattuk el.

image00

Az első kérdéses rész a kommunikació volt. Stefi középfokú jeltolmács vizsgával rendelkezik, így afelől nem volt kérdés, hogy Ő az akrobatika csoporttal tud-e majd megfelelően kommunikálni, viszont nekem voltak aggályaim. Szerencsére ez gyorsan megoldódott, mert mindkét csoportban volt olyan halló aki segített nekem fordítani.

 

Mindkét csoport alapvetően várta a foglalkozást, egy-két szokásosnak mondható kezdeti “lázadás” természetesen volt, de ez pár percnél tovább nem tartott. A két csoporttal párhuzamosan foglalkoztunk, így az egyik csoporttal partner akrobatika alakzatokat építettünk, még a másikkal labdás egyéni és páros játékokat játszottunk. Nem akartuk teljesen ketté bontani a csapatot, ezért pár esetben összevontan dolgozunk:

  • közösen történt a bemelegítés
  • a két csoport cseréje közötti játékot is egybe tartottuk
  • hagytunk időt a végén arra, hogy közösen kipróbálhassák az elhozott játszóházas eszközöket
  • a bemutatkozáson és a búcsúzáson is mindenki jelen volt

 

A foglalkozáson a kisebb fegyelmezési problémákon kívül minden rendben zajlott, a csoport elfogadott minket partnerként és oktatóként egyaránt. A koncentráció hiánya legjobban az akrobatikánál ütközött ki, ott kicsit határozottabb vezetést igényeltek, mert könnyen sérüléseket okozhattak volna egymásnak játék közben.

image02

A labdás játékoknál az egyetlen fennakadást a páros foglalkozások során tapasztaltam. Voltak olyan párok akiknek nehezebben ment és ha a tolmács éppen nem tudott segíteni akkor nehézséget okozott egy új módszer bemutatása.image01

Szerencsére mint mindig, kihúzott a bajból a szakállam 🙂

 

A foglalkozás után átbeszéltük a történteket a gyerekekkel és a tanáraikkal is. Mindenki nagyon pozitív és érdeklődő volt, remélik (és reméljük mi is), hogy megoldható lesz rendszeresen órákat tartani a jövőben.

 

Az eseményről készült képek itt megtekinthetőek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1501755976798223.1073741832.1405499503090538&type=3
Hosszu Kálmán, Szeged

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük