eseti foglalkozások címkével jelölt bejegyzések

Bagon jártunk

Múlt szombaton Bagon jártunk, a Bagázs Közhasznú Egyesület vendége voltunk, a mi vendégeink pedig egy két görög és egy spanyol zsonglőr voltak, Lek, Vasilis és Luis.

Az így előállt 5 fős nemzetközi zsonglőrcsapatot Bag közösségi házában várta már a lelkes gyereksereg, húsz borzasztó energikus 10 éves körüli vadóc fiú. Azért fiúk, mert a Bag FC ifjúsági focistáit hozták el a Bagázs szervezői.

A foglalkozás pár közös  játékkal, majd rövid zsonglőrbemutatóval indult, amit mindenféle zsonglőreszköz kipróbálása követett, volt labda, biadolo, buzogány, tányérpörgetés, poizás, karikázás, sőt akrobatikázni is lehetett.

A gyerekek borzasztóan élvezték a játékot, és a foglalkozás végén a bemutatón mindegyikük meg akarta mutatni, hogy  mit tanult.

A kaotikus, de jó hangulatú alkalom után a gyerekeket visszakísértük a közeli telepre,ahol laknak, így volt alkalom kötetlenül beszélgetni is. A külföldi vendégeinkkel is jól megértették magukat a gyerekek, tanították őket magyarul és cigányul, dalokat énekeltek, spanyol dalokat tanultak.

Köszönjük Bagázs!

 

IMG_9152 IMG_9154 IMG_9155 IMG_9157 IMG_9161 IMG_9165 IMG_9168 IMG_9169 IMG_9179 IMG_9204 IMG_9207

(írta: Szabó Márton)

Szociális cirkusz foglalkozás Szegeden

A Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI-ben jártunk.

Az igazgató Úrral történt egyeztetések alapján, november 18-án kora délután érkeztünk meg (Nyerges Stefi és Hosszu Kálmán) Szegeden a siketek iskolájába. Már a kezdeti megbeszélések alkalmával is nagyon nyitott és érdeklődő volt a tevékenységünkkel kapcsolatban, így a foglalkozás tervezett tematikáját is előre egyeztettük. A foglalkozás létszámát 20-25 főben maximalizáltuk, ezért két 12 fős csoportra osztottuk a résztvevőket életkoruk alapján. A fiatalabb csoportban 10-12 évesek, még az idősebbek 14-16 évesek voltak, mindkét csoportban voltak vegyesen hallók és hallássérültek valamint kisebbség résztvevők. Az előzetes felmérések alapján megtudtuk, hogy a csoportban sok a tanulási problémás gyerek, úgyhogy a létszámot és a csoportban résztvevőket figyelembe véve alakítottuk ki az akcíótervet.

Fő célunk a koncentráció, az egyensúly és a szem-kéz koordináció fejlesztése volt, viszont a csoportok vegyes felépítése miatt az integráció kérdését se hanyagolhattuk el.

image00

Az első kérdéses rész a kommunikació volt. Stefi középfokú jeltolmács vizsgával rendelkezik, így afelől nem volt kérdés, hogy Ő az akrobatika csoporttal tud-e majd megfelelően kommunikálni, viszont nekem voltak aggályaim. Szerencsére ez gyorsan megoldódott, mert mindkét csoportban volt olyan halló aki segített nekem fordítani.

 

Mindkét csoport alapvetően várta a foglalkozást, egy-két szokásosnak mondható kezdeti “lázadás” természetesen volt, de ez pár percnél tovább nem tartott. A két csoporttal párhuzamosan foglalkoztunk, így az egyik csoporttal partner akrobatika alakzatokat építettünk, még a másikkal labdás egyéni és páros játékokat játszottunk. Nem akartuk teljesen ketté bontani a csapatot, ezért pár esetben összevontan dolgozunk:

  • közösen történt a bemelegítés
  • a két csoport cseréje közötti játékot is egybe tartottuk
  • hagytunk időt a végén arra, hogy közösen kipróbálhassák az elhozott játszóházas eszközöket
  • a bemutatkozáson és a búcsúzáson is mindenki jelen volt

 

A foglalkozáson a kisebb fegyelmezési problémákon kívül minden rendben zajlott, a csoport elfogadott minket partnerként és oktatóként egyaránt. A koncentráció hiánya legjobban az akrobatikánál ütközött ki, ott kicsit határozottabb vezetést igényeltek, mert könnyen sérüléseket okozhattak volna egymásnak játék közben.

image02

A labdás játékoknál az egyetlen fennakadást a páros foglalkozások során tapasztaltam. Voltak olyan párok akiknek nehezebben ment és ha a tolmács éppen nem tudott segíteni akkor nehézséget okozott egy új módszer bemutatása.image01

Szerencsére mint mindig, kihúzott a bajból a szakállam 🙂

 

A foglalkozás után átbeszéltük a történteket a gyerekekkel és a tanáraikkal is. Mindenki nagyon pozitív és érdeklődő volt, remélik (és reméljük mi is), hogy megoldható lesz rendszeresen órákat tartani a jövőben.

 

Az eseményről készült képek itt megtekinthetőek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1501755976798223.1073741832.1405499503090538&type=3
Hosszu Kálmán, Szeged

Foglalkozásunk az Újbudai Montágh Imre Iskolában

Újbudán jártunk egy valódi integrációt megvalósító iskolában. Két órás cirkuszfoglalkozást tartottunk a gyerekeknek, akik egy korábban megvalósított színdarabbal bizonyították tehetségüket. Ez a zsonglőrködés közben is meglátszott!

Egy kis bemutató, és közös bemelegítő játékok után vetésforgóban Veronika Gallyas és Marton Szabo kollégámmal bemutattuk a vitt eszközöket: labda, diablolo, virágbot, poi. Majd egy show keretében mindenki megmutathatta, mit tanult aznap!

Mivel egy hétköznapi iskolai napba voltunk integrálva, így különösen rövid ideig tudtunk játszani a gyerekekkel. De minden perce megérte, a fellépések alatt tanúsított elhivatottsága pedig példaértékű volt a gyerekeknek. Fontos kezdeményezés a Motágh módszer a pedagógiában, bárcsak még több lenne belőle az országban. Reméljük egyszer Gödöllőre, Esztergomba és Abonyba is eljutunk!

Köszönjük az élményt, és az együtt töltött időt. A fiataloknak meg további sikeres fellépéseket kívánunk a színdarabjukkal, reméljük az itt ellesett mozdulatokat is tudják majd kamatoztatni a jövőben!

mont2 montagh

(szöveg és fotó: Pál L. Bendegúz)

 

 

 

Pere InDaHouse karácsonyi zsonglőrködnivaló

Decemberben, a két ünnep között a borsodi Perén tartottunk két napos foglalkozást az InDaHouse által szervezett téli művészeti tábor keretében. A tábor során a helyi fiatalok reggel tíztől délután négyig tartó foglalkozásokon vehettek részt. A nap folyamán volt képzőművészet, színházi illetve zsonglőrfoglalkozás. A első nap során a korai kezdés miatt lassan érkeztek meg a résztvevők, ezért némi csúszással indítottunk. Habár a csapat nagy része ismerte egymást, a táboron résztvevő felnőttek közül a legtöbben először találkoztunk. A reggeli foglalkozás ezért névtanulós, bemutatkozós játékokkal kezdődött. A zsonglőrfoglakozás során leginkább a kellemes együttlétre hegyeződött ki a cél. A gyerekek a különböző zsonglőreszközökkel kisebb nagyobb csoportokat alkotva sajátították el a legkülönfélébb technikákat. A foglakozás során megismerhettük a csoport összetételét, ami nagyjából 8-14 éves korig terjedt, és elég hamar kötöttünk jó kapcsolatokat. A foglalkozás után közösen megebédeltünk, majd következtek a délutáni órák. Sajnos egy pár gyerek úgy érezte, nem elég motiválóak a programok, ezért inkább a rendetlenkedésbe kezdtek. A délelőtti foglalkozás sikerességének fogható fel, hogy ezeket a gyerekeket pillanatok alatt sikerült visszacsalogatunk a terembe, és spontán módon kialakult egy délutáni foglalkozás is. Ekkor már sokkal intenzívebben haladtunk, mert leginkább azok a gyerekek gyűltek körénk akik a legmotiváltabbak voltak a zsonglőrködésben.

pere

 

A második nap délelőtti programját ismét mi kezdtük. Egy rövid bemelegítő játék után mindenki folytatta tudásának bővítését ott ahol előző nap abbahagyta. A legnagyobb különbséget abban tapasztaltam, hogy a gyerekek sokkal céltudatosabban veszik magukhoz az eszközöket, és a legtöbben csak egy-két eszközzel gyakorolnak. A beszélgetésekből az is kiderült, hogy az éjszaka leple alatt nem egyen eléggé utánanéztek az eszköz adottságainak, nemegyszer kértek nehezebb trükköket bemutatásra. A foglalkozás végeztével egy közös bemutatót tartottunk, ahol megmutattuk egymásnak a két nap alatt tanultakat. A csoport nagy része elsajátította a legalapvetőbb trükköket, és távozásunkkor mindenki arcán látszódott az elégedettség, és motiváció a zsonglőrködés folytatására. Ennek azért is örültünk mert így még egy olyan dolog tudja összekapcsolni ezeket a fiatalokat, ami nem csak örömet tud szerezni, és motivációt, a gyakorlás miatt, hanem egy erős egységbe tudja kovácsolni ezeket a fiatalokat.

kálmán

A foglalkozást Topi és Kálmán tartották.

Nemrég a Siketek és Nagyothallók Országos Egyesületénél tartottunk zsonglőrfoglalkozást

A Zsonglőr Egyesület égisze alatt 2015.12.09-én a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségénél tartottunk (Ágost Jeddi, Kitti Tóth) zsonglőrfoglalkozást. A gyerekek vidáman és bizalommal fogadtak bennünket, többjükkel már korábban találkoztunk. Jelnyelvi tolmácsok segítették munkánkat, de remekül kommunikáltak a gyermekek. Fantasztikusan éreztük magunkat, a gyermekek rendkívül közvetlenek voltak, így egyáltalán nem okozott nehézséget a velük való kommunikáció.

siket2 siket3 siket4

 

Határtalan Szív Alapítvány, Esztergom

2015. november 12.-én a Magyar Zsonglőr Egyesület két tagja látogatott el a Határtalan Szív Alapítványhoz Eszergomba és tartott egy érdekes bemutatót a gyerekeknek, akik tátott szájjal nézték őket. Mindenki kipróbálhatott minden eszközt és megtanulhattak egy-két trükköt, érdekességet. Fájó szívvel mentek haza a gyerekek a foglalkozás végén, de reménnyel a szívükben, hogy egy esetleges újabb találkozás megvalósulhat.

esztergom2 esztergom3 esztergon